مواد لازم نان شیرمال:
شیر ۱ لیوان
شکر ¾ لیوان
کره ۱۵۰ گرم
تخم مرغ ۲ عدد
آرد گندم ۳ لیوان
کشمش ¼ لیوان
نمک ¼ قاشق چایخوری
روغن مایع به اندازه کافی
پودر خمیر مایه ۱ قاشق غذاخوری
طرز تهیه نان شیرمال
مواد اولیه نان شیرمال را آماده کنید. در تهیه نان شیرمال ساده و همه نان هایی که با مخمر تهیه می شوند؛ نکته مهم این است که مواد باید گرم شوند، اما داغ نشوند تا پف نان کم نشود.
یک چهارم پیمانه آب را تا دمای 44 درجه سانتی گراد یا 110 درجه ی فارنهایت گرم کنید. آب را در کاسه ی کوچکی بریزید. حدودا یک قاشق غذاخوری شکر به آن اضافه کنید و سپس مخمر را در آن مخلوط کنید.
روی کاسه را با درب یا سلفون بپوشانید و برای 15 دقیقه در کناری قرار دهید.
پس از این مدت مخمر پف کرده و خمیر مایه نان شما آماده می شود
در همین 15 دقیقه میتوانید شیر را روی حرارت بگذارید تا دمای آن به 44 درجه سانتی گراد یا 110 درجه ی فارنهایت برسد. به خاطر داشته باشید که دمای آن نباید از این حد، بیشتر شود. حالا شیر را به کاسه ی بزرگی منتقل کنید.
مابقی شکر را در شیر بریزید و با آن مخلوط کنید.
یکی از تخم مرغ ها را اضافه کنید و به کمک همزن دستی آن را با شیر مخلوط کنید.
به کمک مایکروویو یا هر وسیله ی دیگری، کره را ذوب کنید. مطمئن شوید که دمای کره از 44 درجه سانتی گراد بالاتر نباشد. سپس آن را به مخلوط شیر اضافه کنید.
خمیر مایه نان را به مخلوط شیر اضافه کنید و بهم بزنید.
نمک و آرد را در کاسه ی محتوی مواد نان شیرمال الک کنید. شروع به هم زدن خمیر کنید. میتوانید این کار را با همزن برقی، دستی و یا یک چنگال انجام دهید.
تا زمانی که مخلوط قابل ورز دادن با دست است، آرد اضافه کنید. خمیر را کمی ورز دهید و سپس به کاسه قبلی برگردانید.
کاسه ای که خمیر را در آن گذاشته اید. با پارچه ی نخی تمیزی بپوشانید. کاسه را در محلی گرم (داغ نباشد.) قرار دهید. خمیر باید به مدت دو ساعت در این محل باشد و مهم است که در این مدت دما ثابت بماند.
در این مدت پارچه را از روی کاسه برندارید. پس از دو ساعت خمیر باید پف کرده و کمی چسبنده شده باشد. خمیر را روی تخته چوبی بگذارید. کمی آرد به خمیر پاشیده و آن را ورز دهید.
خمیر را به چهار بخش هم اندازه تقسیم کنید
یکی از چهار بخش خمیر را بردارید و روی تخته چوبی و به کمک وردنه آن را صاف کنی
در این مرحله از تهیه نان شیرمال می بایست خمیر را با کمک دو دست خود رول کنید.
این مراحل را برای 3 قسمت دیگر خمیر هم انجام دهید و آن ها را رول کنید. تمام رول ها باید طول مساوی داشته باشند.
روی یک سینی فر کاغذ روغنی قرار دهید. 4 رول خمیر را روی سینی فر بگذارید و مطابق عکس، از یک سمت، انتهای همه ی آن ها را بهم بچسبانید.
مانند بافت مو شروع به بافتن رول ها کنید. مانند عکس، رول های کناری را به وسط و رول های وسطی را به کنار ببرید.
این کار را تا انتهای رول ها ادامه دهید.
وقتی کار بافت خمیر به اتمام رسید، انتهای خمیر را در زیر نان مخفی کنید و بچسبانید. سپس روی خمیر را با پارچه تمیز بپوشانید. به مدت 10 الی 15 دقیقه خمیر را در محلی گرم قرار دهید.
در همین حین، فر را روشن کنید و روی درجه حرارت 370 فارنهایت یا 190 سانتی گراد تنظیم کنید تا گرم شود.
زرده تخم مرغ را از سفیده جدا کنید. برای تهیه نان شیرمال در این مرحله نیازی به سفیده ی تخم مرغ نخواهید داشت. یک قاشق غذاخوری شیر را با زرده ی تخم مرغ مخلوط کنید.
روی نان را با یک براش به مخلوط زرده ی تخم مرغ و شیر آغشته کنید.
سپس روی نان شیرمال را دانه ی خشخاش بپاشید تا خوشمزه تر شود.
نان شیرمال را در فر بگذارید تا به مدت 20 الی 25 دقیقه در درجه حرارت 370 فارنهایت یا 190 سانتی گراد بپزد. وقتی نان شیرمال ساده آماده شد آن را از فر خارج کنید و اجازه دهید در دمای اتاق خنک شود. اگر نیاز است با یک پارچه ی تمیز روی آن را بپوشانید.
نان شیرمال را برش بزنید و برای صبحانه یا عصرانه به همراه چای، شیر یا میلک شیک میل کنید.
همچنین بخوانید:
نکات کلیدی تهیه نان شیرمال خانگی
در این دستور تهیه نان شیرمال ساده تقدیم شد. برای تهیه نان شیرمال مغزدار میتوانید مقداری خرمای بی هسته را درون بافت نان بریزید. در این روش طرز بافتن نان متفاوت است. ابتدا باید خرما را وسط خمیر ریخته و سپس دور خمیر را برش دهید و هر سمت خمیر را روی دیگری بیاورید. قسمت های اضافه ی خمیر را برش دهید تا دور نان مرتب باشد. (میتوانید از کشمش و گردو نیز استفاده کنید.)
منبع: ashpazbashi2